Näitus “Sooster ja teised “Kevade” kunstnikud”

Näituse „Sooster ja teised „Kevade“ kunstnikud“ avamine toimub 27. augustil 2024 kell 12.00

Näitusel eksponeeritakse Soosteri jt kunstnike originaaltöid. Avamispäeval on võimalik näha ka Konrad Mägi originaalmaali”Kasaritsa maastik” (Enn Kunila kunstikollektsioon).

Sel päeval on muuseum avatud 10-20.

Oskar Lutsu „Kevade“ tutvustamist ei vaja – raamat on olnud hinnatavaks lugemisvaraks nii Eestis kui ka mujal maailmas, kus eestlasi elab: Rootsis, Saksamaal, Kanadas ja mujal. Kas aga teame, kes on olnud „Kevade“ illustreerimise ja kujundamise taga?  Läbi 112 aasta on olnud  sellega  seotud 18 kunstnikku, kellest 16 on näitusel „Sooster ja teised „Kevade“ kunstnikud“ esindatud. Näitus annab põgusa ülevaate August Meibaumi, Konrad Mägi, Romulus Tiituse, Ernst Kollomi, Richard Kaljo jt loometeest, näha saab „Kevade“ illustratsioone ja teisi töid nimetatud kunstnike loomingust.

Erilise tähelepanu all on Ülo Ilmar Sooster, kelle sajandat sünniaastapäeva käesoleval aastal üle Eesti tähistatakse. Sooster on läbi aegade üks mõjukamaid ja maailmas tuntumaid eesti kunstnikke. Paljude kunstihuviliste jaoks seostuvad tema sürrealistlikud tööd kala, muna, kadakate, mereäärse maa kujunditega. Vähesed teavad aga seda, et tema viimaseks suuremaks tööks oli raamatu „Kevade“ illustreerimine, millega ta tegeles aastatel 1969–1970. Soosteri piltidega „Kevade“ ilmus esmakordselt Moskvas kaks aastat pärast kunstniku surma ehk 1972. aastal. Raamatu väliskaanel ilutses kevadine õide puhkev lill ja sisekaasi kaunistasid viltpliiatsijoonistused. Eestis 1982. aastal välja antud raamatust need joonistused puuduvad. Tänu Ülo Soosteri Fondile, kes Moskvas välja antud „Kevade“ Palamuse muuseumile annetas, on haruldane eksemplar väljas ka käesoleval näitusel. Samuti saab näha kaht „Kevadele“ tehtud joonistust ja kaht õlimaali Soosterite erakogust. Vaadata saab ka kunstniku elu ja loomingut tutvustavat filmi „Ülo Sooster. Mees, kes kuivatas rätikut tuules“ (Baltic Films Production, 2019).

„Sooster ja teised „Kevade“ kunstnikud“  on näitus, mis toob külastajale lähemale meile nii omase raamatu kunstnikud, kellest igaüks vääriks omaette näitust.

 

Related posts

Näitus “Riita laotud” Palamusel, Vooremaa, Tiina Säälik

Näitus „Riita laotud“ Palamusel Eelmise nädala neljapäeva lõuna paiku leidis Palamusel aset ilmselt üks selle aasta tähelepanuväärsemaid kunstisündmusi. Avati kunstilegendi Peeter Mudisti ja tema tütre Liisa maalinäitus, pilte saab näha nii Palamuse kirikus kui muuseumis. TIINA SÄÄLIK Kunstisündmus algas Palamuse poe juures haljasalal Peeter Mudistile pühendet arhitektooni avamisega. Ene Luik-Mudisti idee ja skulptor Tiiu